1 Ağustos 2009 Cumartesi

Sun.Day.Sky



Sun.Day.Sky, ‘iyi hisset’ ana temasından yola çıkarak oluşturulmuş bir şehir festivali. 1-2 Ağustos tarihlerinde santralistanbul’da gerçekleşen festivalden PukkaLiving sayesinde haberdar oldum. İki günlük bu festivalde amaç, yemek içmek ama en başta rahatlamak, gevşemek, çimlerde yuvarlanmak, Pazar yerinde gezmek, ruhun gıdası müzikle beslenmek, Yoga, Reiki, Masaj içerikli “İyi Hisset” Atölyeleri; Juggling, kukla ve dans içerikli “Özgür Hisset” Atölyeleri vs. ile mutlu olmak.

Bu sene üniversitelerin festivallerine hiç katılamadığımdan olucak, Sun.Day.Sky’ı duyduğum anda gitmeye karar verdim. Uzun zamandır göremediğim İpek’i hiç yabancı olmadığı okuluna gitmeye de razı edince süper oldu. Havanın kapalı olmasını kafamıza takmayıp, santralistanbul’un yolunu tuttuk. Dış mekandaki pazar bölümüne geçmeden önce müzeleri gezmek iyi bir fikir gözükünce, direk iç mekanlara geçtik ve zamanın nasıl geçtiğini gerçekten anlamadık. 16 Ağustos’a kadar devam eden Haritasız Sergisi de, Santral İstanbul’un sürekli sergisi de çok başarılıydı.



Haritasız, sayısal ve etkileşimli ortamların geniş ölçekli kullanımını içeren çağdaş sanat eserlerinden bir seçkinin yer aldığı bir sergi. Dünyanın farklı yerlerlerinden tanınan ya da hala tanınmayan bir çok sanatçının çalışmalarının yer aldığı serginin en büyük özelliği, bütün çalışmaların ortak özelliği olarak eser-izleyici ilişkisinin klasik bir müze ya da sergidekinden çok farklı oluşu. Bütün çalışmalar izleyicilerin katılımı ile anlam kazanıyor. Mesela, Flick-IST Hemşerileri Galerisi'ne katılmak, Breaking The News'un parçası olmak bizim kullandığımız onlarca çalışmadan bazıları.



Enerji Müzesi, İstanbul’un ilk termik elektrik santralı olan Silahtarağa Elektrik Santralı’nın korunarak dönüştürüldüğü yer. Santral’ın içinde 1913’te ve 1921’de inşa edilen makine daireleri, elektrik üretiminin ve İstanbul’un farklı semtlerine dağıtımının denetlediği devesa kontrol odası, müze ziyaretçilerinin kendi elektriklerini üretebilecekleği, pil olabileceği, manyetik heykeller yapabileceği ve daha birçok deneyin parçası olabileceği Enerji Oyun Alanı bulunuyor.



Müzeleri saatlerce! (abartmıyorum..) gezdikten sonra baya bir yorgun düştük ve kendimizi dışarı attık. Hondalı dörtlü LazCaz'ın müzikleri eşliğinde Tamirane'de yemek yedikten sonra, pazar yerini gezmeye niyetlediğimiz sırada yaz yağmuru bastırmasın mı? İpek'in evine yapacağımız ziyaretten dolayı da Meral'in kapıda kalıp bizi beklemesi dolayısıyla Sun.Day.Sky'ı terketmek durumunda kaldık. Belki çimlerin tadını çıkaramadık, tasarım ürünleri satan standları tek tek gezemedik ama Haritasız ve Enerji Müzesi iyi ki Sun.Day.Sky'a gitmişiz dedirtti.

Hiç yorum yok: