12 Ağustos 2009 Çarşamba

Bodrum Sualtı Müzesi



Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilen eski adı St. Peter Kalesi, bugünkü adı Bodrum Kalesi olan Kale’nin içinde yer almakta. Müze tabii ki de sualtında değil ama eserlerin büyük bölümü denizin altından çıkartılmış. Sualtı kazılarında çıkarılan eşsiz eserlar kadar, bu eserlerin sergilendiği mekanlar bakımından da çok keyifli olan müze, türünün nadir örneklerinden, hatta kendi deyişleriyle ‘dünyada benzeri az görülür yaşayan müzeciliğin heyecan verici örneklerinden biri’.



Müzenin bir çok bölümü var; amphoralar, sikke ve mücevheratlar, kalenin bölümlerinden kuleler, zindan, Türk Hamamı... Farklı dönemlere ait eserler ve kale insanı zamanda yolculuğa çıkarıyor. Doğu Roma, Uluburun, Tektaş ve Cam Batık Salonlarını gezerken umutlarını Anadolu kıyılarında batarak kaybetmiş antik çağ gemicilerinin yaşadığı zamanlara, kaleyi ve İngiliz, Alman, Kumandan Kulelerini gezerken karanlık ortaçağ dönemi şövalyelerinin dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum’un taşlarından var ettikleri Bodrum Kalesi’nde yaşamlarını geçirdiği dönemlere götürüyor.



Amphora, kilden yapılmış, iki kulplu, sivri dipli testilere verilen isim. Eski Yunanca Amphi (iki taraflı) ve Phoros (taşınabilir) kelimelerinden oluşmuş. Amphoralar antik devir ticaretinde şarap, zeytinyağı ve kuru gıda maddelerinin taşınmasında ve depolanmasında kullanılırmış. Açık hava müzesi olması dolayısıyla ziyaretçilerin Bodrum’un sıcağından kaçmasına izin vermeyen müzenin en sevdiğim bölümü Amphora Sergisi. Bu sergide tasarımları birbirinden farklı Mısır, Knidos, Filistin, Bizans vb. Amphora modellerini görmek mümkün.


Uluburun Batığı


Şövalye Armaları


Romalı Devlet Adamı


Müzeyi Gezen Mutlu İnsan Modelleri

1 yorum:

mrlmrl dedi ki...

Biz de yat turu sırasında Batık Kent Kekova'nın olduğu bölgeyi gezerken böyle yatı bir noktada durdurdular. Sonra işte yatın zemininde bulunan pencereleri açtılar ki bizler denizdeki amphoraları görelim diye. Lakin pek bir bulanıktı...Silik milik gördük az biraz amphora sanki?! :P Senin gördüklerin pek bir netler:) Demem o ki, amphora mevzusu Kekova'da ve de orada yapılan yat turunda pek bir meşhur. Öylemesine genel kültür olsun diye şeettim. :D