12 Ekim 2009 Pazartesi

Peynir Helvası



Ben peynirin tatlısını bilirdim, hani diğer adı höşmerim olan. Meğer bir de peynir helvası diye bi tatlımız varmış. Koyun sütünden yapılan ve farklı bölgelerde yapılsa da Çanakkale’ye özgü bir tat olan peynir helvası. Koyun sütünden yapılan peyniri kıvama gelinceye kadar kazanda erittikten sonra peynirin içine irmik koyup, daha sonra da yağ ve şekerini ekleyip fırınlayarak hazırlanan, sıcak ya da soğuk ama her daim dondurma ile keyfine doyulmayan çok tatlı bir şey. Tesadüfen bulduğumuz Babalık Tatlı Salonu meğer Çanakkale'de kime sorsak gönderileceğimiz yermiş. 1912 yılından beri bu işi yapan Babalık'ı, Çanakkle'deki saat kulesinden Çimenlik Kale’sine doğru giderken bulmak mümkün. 'Kim bilir oraya ne zaman yolumuz düşer..' diyenler, İstanbul'daki Göztepe şubesinde de tatlıyı bulabilir.

Hiç yorum yok: