11 Ekim 2009 Pazar

Çanakkale Günlüğü

Şu anda battaniyenin altında oturduğumdan ve elimden rulo kağıdımı düşüremediğimden olucak, geçen hafta sonu Çanakkale’de olduğuma inanamıyorum. Hafta içi, hafta sonu, sabahın körü, gecenin yarısı demeden sürekli bir koşuşturmaya girdiğimden beri, şehir dışına çıkma fikri cazip gözükmesine rağmen üşendiğim bir eylemdi. Ama 3 Ekim akşamı Selin’in düğünü olunca, arkadaşlarla bir arabaya doluşup yollara düştük, mecbur;). İyi ki de düşmüşüz, güzel bir düğün ve çok keyifli bir Çanakkale gezisi oldu.



Yaklaşık 5 sene önce, okulla günübirlik Çanakkale’ye gitmiştik. Okul gezisi olunca, abide ve bazı şehitlikler dışında da pek bir şey görme fırsatımız olmamıştı. Bir de bu gezemeyişimizi zamansızlığa yormuştum ben o zaman, halbuki Çanakkale abartısız avuç içi kadar bir yermiş. Çanakkaleli arkadaşımız ve hızlı şöförlerimiz sağolsun, şehri ve daha fazlasını karış karış gezdik. Şansımıza güzel olan havanın, pırıl pırıl parlayan güneşin ve tatlı esintinin tadını çıkardık. Düğün akşamı taksiyle döndüğümüz konaklama noktamızdan sabah büyük bir hızla ayrıldık. Yemenin içmenin dışında, kaleler, tabyalar, anıt mezarlar, yani genel olarak Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitlikleri ve şehir merkezini elimizden geldiğince gezdik. Çanakkale denince akla ilk gelenleri, Truva Atı'nı, Saat Kulesi'ni, anıtları, Abide'yi ve daha fazlasını görmeyi başardık.



Çanakale Deniz Müzesi Komutanlığı. Çimenlik Kalesi etrafında ve kale içinde yer alan eserlerin ve tarihi eşyaların sergilenmesinden ve korunmasından sorumlu olan komutanlık. Çanakkale genelindeki elektrik kesintisinden dolayı içinde girmeye fırsat bulamadığımız binanın sadece bahçesini gezme fırsatımız oldu ve savaşlarda kullanılmış çeşitli mayınları, topları ve 1/1 ölçülerdeki Nusret Mayın Gemisi'nin maketini gördük.



Kilitbahir Kalesi. Gökyüzünden üç yapraklı yonca gibi gözüken kale, 1452'de İstanbul kuşatması sırasında Papalık Donanması'nın Bizans İmparatorlu'na yardım etmesini önlemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale'nin karşısındaki Kilitbahir köyünde yaptırılmış. Kale, iç ve dış sur duvarlarının yanı sıra avlu içindeki 7 katlı bir üçgen kuleden oluşuyor. Değişik dönemlerde bir çok kere restore edilen kale, Çanakkale Savaşları'nda da önemli bir rol oynamış ve günümüze kadar gelmiş.



Çanakkale Şehitlikleri. Gelibolu Yarımadası'na bütünüyle yayılmış anıtlara, abidelere ve şehitliklerin hepsine verilen isim. Çanakkale Şehitleri Abidesi, Çanakkale Boğazı'nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan bir anıt. 1915 yılında 1.Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden 253.000 Türk askerinin anısına yaptırılmış. Yapımı 1954 yılında başlayıp, 1960 yılında tamamlanan abidenin altında, Savaş Eserleri Müzesi, yanında Mehmetçik Anıtı ve Türk Şehitliği bulunuyor. Abidenin yeri Çanakkale Boğazının girişi ve fikir babası, Atatürk'ün silah arkadaşı, Emin Nihat Sözeri'ymiş.

Hiç yorum yok: